Ada pelbagai makanan tradisional kuih tat,rendang ketupat,serondeng dan banyak lagi.KETUPAT selalu dimakan bila Hari raya.Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesiaserta beberapa negara Asia Tenggara lain.
Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ket
upat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.
Jenis-Jenis Ketupat
- Ketupat bakul (1)
- Ketupat bantal
- Ketupat batu intan (1)
- Ketupat batu permata (1)
- Ketupat bawang
- Ketupat bibir (1)
- Ketupat bintang (1)
- Ketupat blind (2)
- Ketupat burung (5)
- Ketupat dadu
- Ketupat deco (2)
- Ketupat dinasour
- Ketupat hadiah (1)
- Ketupat ice-cream kon (1)
- Ketupat ikan (1)
- Ketupat Ironman heart (1)
- Ketupat jantung hati (1)
- Ketupat jantung pisang (1)
- Ketupat jantung
- Ketupat kembar (1)
- Ketupat ketam (1)
- Ketupat lebaran (1)
- Ketupat lembu
- Ketupat lembu
- Ketupat manggis
- Ketupat nasi
- Ketupat nenas
- Ketupat palas atau Ketupat Daun Palas
- Ketupat pasar
- Ketupat penyu
- Ketupat raya
- Ketupat sate
- Ketupat segi tiga
- Ketupat sintok
- [[Ketupat siput
- Ketupat sotong
- Ketupat Sotong Kelantan
- Ketupat Sotong Terengganu
- Ketupat tas
- Ketupat tulip
Lontong biasanya dihidangkan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Walaupun makanan ini mirip dengan ketupat, lontong lebih sering ditemukan di banyak kedai makan di Indonesia dan Malaysia kerana cara
pembuatannya adalah lebih mudah daripada cara membuat ketupat. Sebaliknya, ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya Aidilfitri.
Kerana dikukus dalam daun pisang, lontong berwarna hijau di luarnya, sedangkan berwarna putih di dalam. Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai penggantinasi putih. Walaupun kedua-dua ini diperbuat daripada beras, lontong memiliki bau harum yang istimewa.
DODOL adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis.Dodol sangat terkenal di Melaka dan di Muar,Johor . Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa, tepung beras, gula pasir, gula melaka dan garam.
Kini, Dodol merupakan suatu makanan manisan yang amat popular dan digemari di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, dan Sri Lanka. Manakala di Filipina, khususnya pada wilayah Ilocos, Luzon dan di bahagian Lanao, Mindanao serta di India khususnya pada wilayah Goa.Dodol telah menjadi bahan santapan khususnya pada hari perayaan Hari Raya Aidilfitri and Har
Jenis-jenis Dodol Utama
- Dodol garut
- Dodol durian
- Dodol sirsak
- Dodol Maharani
- Dodol Kandangan
- Dodol Betawi
- Dodol apel malang
- Dodol nangka
Diantara jenis penyediaan wajik yang paling biasa dilakukan adalah pulut yang digunakan itu dimasak sehingga lembut. Cara lain pula adalah pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak). Ini akan menghasilkan rasa berkerutup apabila dimakan. Bagaimanapun cara ini jarang dilakukan kerana tidak ramai yang gemarkan rasa berkerutup ini kerana menganggapnya agak keras.
Selain itu wajik juga boleh dicampurkan dengan durian sekiranya ia dihasilkan pada musim durian. Ia amat digemari ramai terutamanya mereka yang dari pantai timur.
Wajik biasanya disediakan sepanjang masa, tetapi lebih meluas semasa musim perayaan. Bagaimanapun disebabkan rasanya yang agak manis, sesetengah orang tidak menggemarinya.
Kuih Tat Nanas merujuk kepada kuih Tat yang diperbuat daripada tepung dan jem. Pada kebiasaannya tepong adunan yang digunakan adalah tawar, kerana intinya manis. Bagi kuih tat nenas, ia mempunyai inti yang diperbuat daripada jem nanas.Kuih tat nenes merupakan sejenis kuih yang popular di Brunei, Malaysia dan Singapura. Biasanya kuih tat nenas dibuat hanya pada musim perayaan seperti hari raya.
Semua maklumat dipetik dari http://ms.wikipedia.org/wiki
No comments:
Post a Comment